Sluiten Munt-Online gebruikt cookies om het bezoek en winkelen bij Munt-Online voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen de inhoud van uw winkelwagen onthouden en uitleveren, en kunt u pagina's delen via social media. Door verder gebruik te maken van onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer »

Het verzamelen van munten

De ware liefhebber en verzamelaar van munten hoef je het eigenlijk niet uit te leggen: het verzamelen is een spannende bezigheid. Want is de gedachte dat je een stukje geschiedenis zelf met je eigen handen echt vast kunt houden niet geweldig? Al meer dan 25-honderd jaar bestaat de munt als betaalmiddel. Als je een munt van tientallen jaren, honderd jaar, misschien een paar honderd jaar oud, in je bezit hebt, lijkt het alsof je de geschiedenis in huis hebt. Vaak herdenkt een munt een speciaal persoon of een indringende gebeurtenis; en jouw munt houdt de herinnering levend.

Een verzameling wordt ook een collectie genoemd. Er bestaan privé- en openbare collecties. In musea zijn pareltjes te zien. Bijvoorbeeld bij Teylers Museum in Haarlem. Eén van de oudste munten in die collectie is van de hand van C. van den Vogelaer uit 1609. De munt herdenkt het verbond tussen Nederland, Frankrijk en Engeland. Aan de ene zijde staan drie kenmerken van de landen (zoals de Nederlandse leeuw) en aan de andere zijde zijn drie hartjes te zien. Openbare verzamelingen, in bijvoorbeeld bibliotheken en musea, verzamelen voor cultuurbehoud en onderzoek.

Privéverzamelingen worden aangelegd om vaak andere redenen. Het meest genoemd is tijdverdrijf, of om speculatieve redenen. Net als met kunstwerken speelt echtheid en leeftijd van het stuk een rol. Om die te kunnen bemachtigen gaan verzamelaars op zoek. Ze bezoeken, beurzen, veilingen of zoeken op internet. Ruilen en kopen gebeurt steeds vaker op het internet.

De waarde van een munt varieert sterk. Zeer zeldzame en geliefde exemplaren kunnen veel geld opbrengen. Maar een beschadiging kan tot waardevermindering leiden. De prijs van een verzamelstuk wordt tenslotte ook nog bepaald door factoren als aanwezigheid van de originele verpakking, signatuur en certificaat van herkomst.

De heer Roelofs is fervent muntenverzamelaar: 'Ik begon met munten verzamelen toen ik ongeveer zeven jaar oud was. Van mijn ouders, tantes, vrienden en bekenden kreeg ik oude buitenlandse en Nederlandse munten en ik vond het prachtig. Er stond vaak een koning of een koningin op. Ik kreeg bijvoorbeeld een heel oude munt van de Britse koningin Victoria. Ik ging alles over haar en haar tijdperk lezen. Wikipedia en internet was er nog niet, dus ik las alles in de bibliotheek of in de encyclopedie van mijn ouders. En ook naar aanleiding van een munt van de Nederlandse koningin Wilhelmina ging ik veel over haar lezen. Zo leerde ik heel veel over geschiedenis en het mooie was dat die geschiedenis tastbaar en bijna voelbaar was omdat met die munten echt was betaald in de regeringsperiodes van die koninginnen. Dat vond ik het leukste van munten verzamelen. De geschiedenis kwam tot leven en ik kon erbij wegdromen. Het gaf ontspanning, verbeelding en fantasie. Soms blader ik nog door de muntmappen of ik koop nog eens iets. Het blijft leuk.”

Dan kan er nog een andere onderscheiding gemaakt worden: er zijn gedenkmunten en er is geld uit de omloop. Munten zijn betaalmiddelen van de overheid van een land. Alleen in opdracht van de Staat, mag een munt in omloop worden gebracht. De munt van nu verschilt van de eerste munten van duizenden jaren geleden. De metalen in de munten van toen zijn niet meer dezelfde als van het geld dat we nu in de portemonnee hebben.

Ook grootte en gewicht zijn veranderd en de ronde vorm van nu werd niet altijd gebruikt. Het kijken en vergelijken maakt de speurtocht naar mooie exemplaren interessant. En hoewel het uiterst zonde zou zijn om een speciale herdenkingsuitgave weg te doen, de munt heeft een gegarandeerde waarde en mag als wettig betaalmiddel worden gebruikt.

Soms worden collecties te groot. Dan kiezen sommige verzamelaars er voor om rondom een bepaald thema te gaan verzamelen. Populair zijn landen, klassieke munten (bijvoorbeeld Griekse, Romeinse of Keltische munten), munten op type gebaseerd (bijvoorbeeld christendom, ruimtevaart of natuur), een periode (bijvoorbeeld Middeleeuwen, Tweede Wereldoorlog) of gebaseerd op metalen (bijvoorbeeld goud of zilver). De ware verzamelaars hebben allen één ding gemeen: het is een fascinerende wereld!