Zoeken op Munt-Online

Bent u op zoek naar een specifiek product? Zoek hieronder en wij controleren direct of wij het gewenste product in onze shop hebben.

Officiële €5 herdenkingsmunt 2024: 200 jaar Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)

Jaarlijks brengt het ministerie van Financiën twee bijzondere munten uit voor verzamelaars. Hiermee worden speciale feiten, gebeurtenissen of personen geëerd die veel betekenen voor Nederland. In het recente verleden waren dat bijvoorbeeld de 150ste geboortedag van Piet Mondriaan en de 30ste verjaardag van het Verdrag van Maastricht van 1992, het verdrag dat diende ter oprichting van de Europese Unie. De verzamelaarsmunten hebben een waarde van 5 of 10 euro en zijn in Nederland wettig betaalmiddel. De herdenkingsmunten van 10 euro hebben allemaal een thema dat gerelateerd is aan het Koninklijk Huis.

In het voorjaar van 2023 kon iedereen een thema aandragen voor de speciale munten voor het jaar 2024. Uit de vele reacties heeft de staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij, die verantwoordelijk is voor het muntwezen, voor één van de twee €5 herdenkingsmunten gekozen voor het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Tot in 1824 bestaat er langs de Nederlandse kust geen reddingsorganisatie. Een initiatief daarvoor in 1809, waarbij de staat roeireddingboten ter beschikking stelt, loopt op niets uit door een gebrek aan lokale motivatie en toezicht.

Maar een scheepsramp op 14 oktober 1824 voor de kust van Huisduinen waarbij drie schipbreukelingen en zes redders om het leven komen verandert alles. De ramp is aanleiding voor een particulier initiatief waarbij nog in hetzelfde jaar twee zelfstandige reddingsorganisaties worden opricht: de Noord- en Zuid-Hollandsche Reddingmaatschappij en de Koninklijke Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen. De eerstgenoemde neemt het noordelijk deel van de Noordzeekust voor zijn rekening; de laatstgenoemde het gebied ten zuiden van Scheveningen. Ruim anderhalve eeuw later, in 1991, fuseren beide maatschappijen tot de KNRM.

Het belangrijkste doel is sinds de oprichting van de reddingsorganisatie steeds hetzelfde gebleven: het redden en voorkomen van slachtoffers op zee én de ruime binnenwateren. Toch is er in die 200 jaar veel veranderd: van roeireddingboten naar hypermoderne schepen en van kurken reddingvesten naar speciale overlevingspakken.

Met steun van particulieren en rederijen is ooit de basis gelegd voor wat nu nog steeds het succes bepaalt van de KNRM: vrijwillige bemanningen, kosteloze hulp zonder overheidssteun en maximaal gericht op de veiligheid aan boord van de reddingboten, al 200 jaar lang. In die 200 jaar heeft de KNRM meer dan 130.000 mensen gered.

De betekenis van de KNRM reikt verder dan het redden van levens; het symboliseert de Nederlandse geest van samenwerking, solidariteit en de onvermoeibare strijd tegen de krachten van de natuur.

De speciale €5 herdenkingsmunt is niet alleen een eerbetoon aan de organisatie, maar ook een viering van de Nederlandse maritieme geschiedenis en degenen die zich belangeloos inzetten voor de veiligheid van anderen.

 

 

Waarom Munt-Online

Niet tevreden, geld terug
Altijd vrijblijvend bestellen
Echtheid gegarandeerd
Achteraf betalen mogelijk
Betalen in 3 termijnen
30 dagen retourgarantie
Hoogste verzamelkwaliteit

ONZE ZEKERHEDEN

Niet tevreden, geld terug
Altijd vrijblijvend bestellen
Echtheid gegarandeerd
Achteraf betalen mogelijk
Betalen in 3 termijnen vanaf €100,-
Retourgarantie van 30 dagen
Hoogste verzamelkwaliteit

ONZE 5 POPULAIRSTE PRODUCTEN VAN VANDAAG

Betaalmethode iDeal Betaalmethode Riverty Afterpay Betaalmethode PayPal Betaalmethode In3 Verzendmethode PostNL Verzendmethode Packs Verzendmethode DHL SSL Beveiliging